ОСОБЕННОСТИ НА РАБОТАТА С ТОЯГА


iro.gif (4503 bytes)

iro.gif (4503 bytes)

 

 

 

 

 

 

 

Практически най-древното оръжие, а и най-простото както като канструкция, така и като техника. Тоягата е основата на всички оръжия. Генерал ЦИ ЦЗИ ГУАН, автор на трактат за бойните изкуства, живял през 16 век пише: "Само след като си овладял тоягата можеш да започнеш да тренираш с остро оръжие! Само тогава! " Военачалника ХЪ ЛЯН ЧЪН пише: "Изучаването на бойното изкуство започва с юмрука и тоягата. След това можеш да преминеш към изучаване на сабятаумеча и копието, само тогава! Ето защо юмрука и тоягата са източника на всички пет техники".
Безброй са направленията в техниката с тояга: Тоягата на ЦЗЪ ВЕЙ, Тоягата на семейство ЧЖАН, Шаолинска тояга, "зелено поле", камшична тояга, "огнена" тояга, и много други.
Днес тоягата се изработва от ясен - гъвкаво и здраво дърво. Съществуват десетки разновидности - голяма тояга - дълга 2 метра, тояга "до веждите" на боеца, три секционна, четири секционна и др.
Голямата тояга притежава голям размах и огромна разсичаща сила, незаменима при бой на открито и широко пространство с много противници. Тази с дължина "до веждите" също може да развие разрушителна сила. Основни прийоми: мушкане, разсичане, помитане и др.
Може да се използва както на дълга, така и на къса дистанция.
Късите тояги както и секционните се използват на къса дистанция. Техниката с къса тояга има твърде общо с използването на МЯО ДАО - меч подобен на японската катана, поради маниера на движение на стъпките, тялото, а и факта че се използва двоен хват, подобен на този в МЯО ДАО.
Тоягата е универсално оръжие. Поговорката гласи: "Използвай двата края на тоягата, тя удря всякак".
При използването на тоягата в никакъв случай тя не трябва да се стиска, трябва да се използва така наречения "лепкав" захват, който позволява свободно да боравите и въртите тоягата без да я изпускате, но и без да се "вкочанявате". Всъщност същото е абсолютно валидно и за копието, а и за другите оръжия.
И още един принцип, изразен чрез поговорка: "С тояга в ръцете - бъди като ураган!"

 

Начало

iro.gif (4503 bytes)