ИСТОРИЯ НА ПИ ГУА ЦЮАН, ПРЕДАНИЯ И ЗНАМЕНИТИ ЛИЧНОСТИ


iro.gif (4503 bytes)

iro.gif (4503 bytes)

 

 

 

 

 

 

 

ПРОИЗХОД И РАЗВИТИЕ НА ПИ ГУА ЦЮАН


В древността ПИ ГУА ЦЮАН (ПИ - разсичане, ГУА - закачане, ЦЮАН - юмрук) е бил наричан ПИ ГУА ХЪН ЦЮАН (ХЪН - пресичане). Най - ранната информация за тази школа се среща в трактата "ЦЗИ СЯО СИН ШУ" - "НОВА КНИГА ЗА ПОСТИЖЕНИЯТА В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА", написан в средата на династия МИН от генерал ЦИ ЦЗИ ГУАН, където се казва:"ПИ ГУА ХЪН ЦЮАН и неговата скорост". Даденото в книгата изображение на ПИ ГУА ХЪН ЦЮАН доста прилича на прийома ДАН ПИ ШОУ - единично разсичане с ръка.По-късно тази школа се е предавала от поколение на поколение и към средата на династия ЦИН в окръг Цан Чжоу, провинция Хъбей се оформили две направления.
Едното от тях е направлението от област НАН ПИ,окръг ЦАН ЧЖОУ. Това е ПИ ГУА ЦЮАН, който се е предавал по наследство от ГУО ДА ФА. Той бил висок мъж, неговото бойно майсторство било необикновено. Първоначално хората го наричали ГУО ЦИН ФА, но поради ръста му започнали да го наричат ГУО ДА ФА.Той бил родом от село ДА ПАН, област НАН ПИ и сред населението се славел като майстор по бойно изкуство. На млади години работел като охрана, по-късно попаднал в аристократичните среди и бил зачислен към охраната на двореца, дори започнал да преподава бойно изкуство на самия император. Вече възрастен, той се върнал в родния си край и предал бойните си умения на семейство ЧЖАО от село ЦЗЮ. В семейство ЧЖАО този стил се е предавал през три поколения достигайки до ЧЖАО ШЪ КУЙ. В първите години на Китайската Република, ЧЖАО ШЪ КУЙ, намирайки се в тренировъчния лагер по У ШУ на милитариста ЦАО КУН в провинция ХЪБЕЙ, станал ученик на великия учител по У ШУ ЛЮ ЮЙ ЧУН и изучавал при него ТУН БЕЙ ЦЮАН и МЯО ДАО - разновидност на меча, приличащ на японската катана. По-късно следвайки волята на учителя си, той тайно предал техниката на ПИ ГУА ЦЮАН на младшия ученик ГУО ЧАН ШЕН, наречен по-късно от хората ГУО ЙЕН ЦЗЪ - ГУО - Лястовицата.
Природно талантливия ГУО ЧАН ШЕН изучил от старшия ученик ПИ ГУА ЦЮАН и продължил самостоятелно да тренира, съвместил методиката на придвижване от ЪР ШЪ СЪ ШЪ ТУН БЕЙ ЦЮАН - 24 ФОРМИ НА ТУН БЕЙ ЦЮАН наречена ЛИЕН ХУАН БУ - непрекъсната крачка на бързо стягане на възела, и ПИ ГУА, и изхождайки от разкритостта, ловкостта и уравновесеността на съществуващата база значително повишил техническото ниво на ПИ ГУА ЦЮАН, засилвайки характерната оригиналност, внезапност на ударите и изразителност на техниката.
През 1928 г.кметството на град НАН ЦЗИН основава ЦЕНТРАЛЕН ИНСТИТУТ ПО ГУО ШУ (така са наричали у шу, гуо-народно, шу-изкуство). Неговия ректор ЧЖАН ЧЖЪ ЦЗИЯН поканил знаменити майстори по У ШУ от всички краища на страната да се съберат и да демонстрират своите умения. Когато ГУО ЧАН ШЕН се качил на платформата, той демонстрирал ГУА ЦЮАН ТАО ЛУ от стила ПИ ГУА ЦЮАН. Със своето невероятно тяло и живи придвижвания, бърз като вятър, той показал пределни висоти в техническото майсторство. След демонстрацията четири пъти публиката избухвала в овации. ЧЖАН ЧЖЪ ЦЗИЯН станал и вдигайки палец извикал :"наистина не напразно го наричат ГУО ЛЯСТОВИЦАТА". По-късно в знак на уважение той му поднесъл БАО ЛУН ЦЮАН ЦЗИЕН - ДРАГОЦЕНЕН МЕЧ ОТ ДРАКОНОВ ИЗВОР.
Този меч бил наистина много ценен, с него можело да се разсекат 12 медни монети или метален прът, дебел колокото палец.
Другото направление - от област ЙЕН ШАН, окръг ЦАН ЧЖОУ, води началото си от ЦЗУО БАО МЕЙ, живял по време на династия ЦИН. Той изучавал ПИ ГУА при някакъв монах на име ХАН и предал наученото на ПАН ШЪ КУЙ. ПАН предал учението на ЛИ ЦУН И, ЛИ на СЯО ХУА ЧЕН, СЯО на ХУАН ЛИН БЯО, а ХУАН на двамата братя МА ФЪН ТУ и МА ИН ТУ.
След създаването на Института по ГУО ШУ в НАН ЦЗИН, там започнали да преподават ГУО ЧАН ШЕН и МА ИН ТУ. Двамата си сътрудничели без противоречия. В резултат на тази работа, разделения някога на две течения ПИ ГУА ЦЮАН отново станал едно цяло. Били оформени окончателно основните ТАО ЛУ без оръжие, както и ПИ ГУА ДАО - ПИ ГУА САБЯ и ФЪН МУО ГУН - ДЯВОЛСКАТА ТОЯГА.
В ЦАН ЧЖОУ ГУО ЧАН ШЕН предал истинското ПИ ГУА на своите ученици ЦАО ЙЕН ХАЙ, ГАО ЮЙ ЦИН, ГУО ЦЗИН ЧУН, както и на синовете си ГУО ЖУЙ ЛИН и ГУО ЖУЙ СЯН. След смъртта на ГУО ЧАН ШЕН през 1967г. синовете му продължили преподавателската си дейност. ГУО ЖУЙ ЛИН е особено искусен в боя, неговите ученици ВАН БАЙ ШЕН и ХЪ ЦИН СИЕН нееднократно са заемали първите места по ЛЕЙ ТАЙ-свободни двубои на платформа. ГУО ЖУЙ СЯН също има много добри ученици. ВАН ЧЖЪ ХАЙ и ВАН ХУА ФЪН са спечелили над десет златни медала на китайските шампионати по У ШУ, японският му ученик КОШИ МАСАНДО е трикратен шампион сред мъжете на японските шампионати по традиционни бойни изкуства, а ВАЯМА ЮКИКО е двукратен шампион сред жените. През 1984г. ГУО ЖУЙ СЯН е признат за най-добър преподавател по У ШУ и заема поста ректор на Цанчжоуския Институт по У ШУ в провинция ХЪБЕЙ. Освен това той е главен лектор по У ШУ в Школата за високо спортно майсторство в ЦАН ЧЖОУ.


ЗНАМЕНИТИ ЛИЧНОСТИ И ПРЕДАНИЯ ЗА ПИ ГУА ЦЮАН


ГУО ДА ФА

ГУО ДА ФА е живял в края на династия ЦИН в село ПАН ЛЮ. Смята се за основател на съвременния ПИ ГУА ЦЮАН. От дете се пристрастява към бойните изкуства, имал необичайна сила. Не се знае при кого е учил. Методите(ФОРМИТЕ), които е предал са ПИ ГУА ЦЮАН, ГУА ЦЮАН, ПАО ЧУЙ.
На млади години работил като телохранител, през този период се усъвършенствал в бойното изкуство. На 18 години идва в столицата и премерил сили с някакъв инструктор по лична охрана, прилагайки един от прийомите на ПИ ГУА - ЧАО ШОУ ЦИ ЦЗЯО (СКОК И УДАР С КРАК) не успял да улучи противника. Три години по-късно успял да победи същия човек, прилагайки същия прийом. Слуха за неговия успех достигнал до средите на столичните преподаватели по бойни изкуства и го назначили към охраната на императора. По-късно ГУО ДА ФА става част от охраната на Эабранения Град.
По време на управлението на императрица ЦЪ СИ, нейния старши евнух АН ДЪ ХАЙ заминал по работа в провинция ГУАН ДУН и бил убит в ЦЗИ НАН. В неговата свита бил ЧЖОУ ЧАН ЧУН, чието бойно майсторство било изключително, можел да вдигне камък, тежък няколко стотин ЦЗИН. Много пъти по време на дворцовите изпити той получавал степен ЧЖУАН ЮАН т.е.магистър на военните науки, ЦЪ СИ не веднъж му подарявала ценни подаръци.
След смъртта на евнуха свитата му се разбягала. Узнавайки за това ЦЪ СИ се разгневила и заповядала на ГУО ДА ФА да залови бегълците. Казват, че ГУО хванал ЧЖОУ, но тъй като били от съседни села, почти земляци го пуснал. ЧЖОУ се върнал в родното си село и до смъртта си живял спокойно, обучавайки десетки ученици.
Когато ГУО ДА ФА бил на служба в Забранения Град, веднъж късно през нощта един от старшите чиновници поискал да влезе при императрицата за да и доложи за нещо. ГУО му отвърнал, че е твърде късно и не може да го пусне, с което разгневил чиновника. На другия ден той започнал да злослови по адрес на ГУО пред ЦЪ СИ. Казал и, че в охраната и има един китаец, който много лошо говори манджурски и трябва да бъде отзован за три години да научи езика и тогава да го върнат на служба. ЦЪ СИ се съгласила, но отзования ГУО под предлог, че е болен останал в родното си село. Там той намерил утеха, преподавайки бойно изкуство на сина си ГУО ЧАН ЖУН и на внука си ГУО СЮЙ ТИН, а така също и на семейство ЧЖАО от село ЦЗЮ. В семейство ЧЖАО, ПИ ГУА се предавал през три поколения, достигайки до ЧЖАО ШЪ КУЙ. Малко след създаването на Китайската Република, той постъпил в охранителните войски на милитариста ЦАО КУН. Там попаднал при ЛЮ ЮЙ ЧУН и изучил от него МЯО ДАО и ТУН БЕЙ ЦЮАН. ЛЮ ЮЙ ЧУН дал много висока оценка на демонстрирания от ЧЖАО ШЪ КУЙ ПИ ГУА ЦЮАН и му препоръчал да обучи младшия ученик ГУО ЧАН ШЕН известен по-късно като ГУО ЙЕН ЦЗЪ - ГУО ЛЯСТОВИЦАТА.


ЦЗУО БАО МЕЙ


ЦЗУО БАО МЕЙ (1753-1818) е родом от село ДА ЦЗУО ЧЖУАН, област ЙЕН ШАН. Най-ранния известен практикуващ ПИ ГУА в ЙЕН ШАН. Тренирал при монах на име ХАН ПИ ГУА ЦЮАН - МАН ТАО и ЦИН ЛУН ЦЮАН.
Бил етичен човек, хората винаги го споменавали с добро. Когато възниквали спорове, досттъчно било само той да се появи и всички утихвали. Веднъж някакъв търговец на тъкани дошъл на селския пазар и се скарал за нещо с местните. Бил силен физически, груб и сипел обиди по адрес на всички околни. Дошъл ЦЗУО и му казал да не се гневи, със съгласие всичко се постига. Търговеца видял, че пред него стои посивял мъж и решил да демонстрира сила. Хванал един голям топ плат и го поставил на гърба на магарето си. ЦЗУО направил същото, само че с една ръка. Търговеца се ококорил и вече притихнал и респектиран поканил ЦЗУО в дома си. ЦЗУО бил заедно със своя ученик ПАН ШЪ КУЙ. Търговеца настоял да премери сили все пак, но ЦЗУО казал, че е безмислено и накарал ПАН да направи демонстрация. Ученика демонстрирал няколко комбинации и накрая ударил с лакът стената така, че се разнесло ехо. Търговеца съвсем се облещил и окончателно се отказал от всичките си претенции.


СЯО ХУА ЧЕН

СЯО ХУА ЧЕН е родом от ДА ВАН ПУ. Майстор по ТУН БЕЙ ПИ ГУА ЦЮАН, живял в края на династия ЦИН. Той и ЛИ ВЕН БЯО изучавали ПИ ГУА при ЛИ ЦУН ШАН. СЯО от малък тренирал, може да се каже, че постигнал истинската същност на ПИ ГУА. В същото село живеел някой си ВАН, прозвището му било "ВАН - СТРАШИЛИЩЕТО". Бил много сприхав и конфликтен човек, висок,силен и притежавал известни бойни умения. Веднъж, след поредния конфликт, СЯО и ВАН решили да решат проблема в двубой, като предварително подписали споразумение, че ако някой от двамата бъде убит или ранен, към противника няма да има претенции. Боя започнал, СЯО повдигнал лявата си длан и с рязка крачка нанесъл удар в слънчевия сплит на противника си. ВАН паднал и издъхнал. По-късно този прийом бил наречен "Дланта,която уби Страшилището ВАН".
Ученик на СЯО ХУА ЧЕН бил ХУАН ЛИН БЯО. Ученик на негови ученици бил СЯО ЛИН БЯО от село МА ФАН. Този човек на 30 годишна възраст издържал изпит по бойно изкуство в гр.ТИЕН ЦЗИН. Според жребия трябвало да се бие с повече от 60 души един след друг, носители на високата степен СЮ ЦАЙ и победил всички. По-късно била написана пиеса, прославяща бойното майсторство на СЯО.


ЛИ ВЕН БЯО (ЛИ ЮН БЯО)


ЛИ ВЕН БЯО е родом от село СИН ДИЕН, на млади години изучавал ПИ ГУА при ЛИ ЦУН ШАН от ЯН ЦЗЯ ПУ. По-късно става известен учител по ТУН БЕЙ ПИ ГУА ЦЮАН. баща му умира рано, ЛИ и майка му живеели много бедно. ЛИ отишъл в ТИЕН ЦЗИН да учи занаят, връщайки се у дома носел със себе си питки-ръжени и пшенични. Не посмял да хапне от пшеничните, той ги поднесъл на своя наставник. По лицето на ЛИ ЦУН ШАН потекли сълзи. ЛИ ВЕН БЯО усърдно изучавал бойното изкуство, на средна възраст се премества в столицата и става преподавател по У ШУ на осемзнаменни войски. Веднъж един приятел му се оплакал, че бил притесняван от някакъв преподавател по бойно изкуство. ЛИ предизвикал на бой въпросния човек, но в момента в който кръстосали ръце онзи избягал. След този случай ЛИ ВЕН БЯО се прочул като "ЖЕЛЕЗНОРЪКИЯ ЛИ ВЕН БЯО".


ХУАН ЛИН БЯО


ХУАН ЛИН БЯО (1831-1907) по прозвище ВЕЙ ЦУН бил родом от село ХУАН ЛУН ТАН. Хората го наричали ХУАН ЛЮ ЙЕ - ХУАН ШЕСТИЯ БАЩА. Неговия правнук ХУАН ШАО СИ разказва, че ХУАН ЛИН БЯО на млади години тренирал БА ЦЗИ ЦЮАН. После изучавал ПИ ГУА при СЯО ХУА ЧЕН. Заради уменията си бил наречен ГАЙ ЦЗИН НАН - НАЙ -ДОБРИЯ НА ЮГ ОТ СТОЛИЦАТА. Имал двама сина - ХУАН СЕН ТИН и ХУАН ШУАН ТИН. ХУАН СЕН ТИН в края на династия ЦИН преподавал в армията У ШУ. Вече стар, той приел за ученици братята МА ФЪН ТУ и МА ИН ТУ.


ГУО ЧАН ШЕН


ГУО ЧАН ШЕН (1896-1967) бил известен още като ЪН ПУ. Хората го наричали ГУО ЙЕН ЦЗЪ - ГУО ЛЯСТОВИЦАТА. Родом от ЦАН ЧЖОУ, ХЪБЕЙ.
ГУО ЧАН ШЕН е един от най-великите учители по У ШУ от по ново време. В книгата "Майстори и разновидности на юмручното изкуство" пише :"Представители на ТУН БЕЙ ЦЮАН от нашето съвремие са ЛЮ ЮЙ ЧУН и ГУО ЧАН ШЕН". Но освен това той е владеел ПИ ГУА, МЯО ДАО и ЦИН ПИН ЦЗИЕН.
Гуо се родил в бедно семейство. Баща му умира рано, и малкия ГУО заедно с майка си живели бедно, но честно. След края на китайско-френската война, когато станали очевидни продажността и безпомощността на правителството и под влияние на призива на СУН ЧЖУН ШАН (СУН ЯТ СЕН) "У ШУ ще спаси страната, силна държава -силна нация", той постъпва в рота на охранителните войски на милитариста ЦАО КУН, вяоръжени с МЯО ДАО и става ученик на ЛЮ ЮЙ ЧУН от ДУ МУО, наричан "всепобеждаващия пълководец", изучава при него ТУН БЕЙ ЦЮАН и МЯО ДАО. Бил талантлив ученик.ЛЮ му предал цялото си изкуство, освен това ГУО получавал ценни съвети от от ученика на ЛЮ - ЖЕН СЯН ЧЖУН.
През 1923г. милитариста ЦАО КУН свалил с помощта на войските си президента ЛИ ЮЕН ХУН и раздавайки подкупи се добрал до президентския пост. В това време ЛЮ ЮЙ ЧУН и ГУО ЧАН ШЕН следвайки ЦАО КУН се заселили в ПЕКИН, ГУО ЧАН ШЕН се издигнал до длъжност - телохранител на ЦАО КУН. През 1924г. по време на Втората Чжъли - Фънтиенска война ФЪН ЮЙ СЯН в ГУБЕЙКОУ обърнал оръжие против своите, завзел Пекин и арестувал ЦАО КУН. ГУО ЧАН ШЕН станал адютант в свитата на ЛУ ЧЖУН ЛИН. По това време милитаристките междуособици вече не се ползвали с народна подкрепа, навсякъде било пълно с предатели и престъпници. ГУО се възмутил и се върнал в родния си край.
През 1928г. в НАН ЦЗИН бил основан Централен Институт по ГУО ШУ и неговия ректор ЧЖАН ЧЖЪ ЦЗЯН поканил ГУО ЧАН ШЕН да заеме поста инструктор по МЯО ДАО, а по-късно по съвместителство - инструктор по У ШУ към Министерство на външните работи. Гуо взел участие в Първите Държавни Изпити по ГУО ШУ. Из между повече от 400 души на края останали 17 не претърпяли нито едно поражение. Сред тези 17 бил и другия представител на Централния Институт по ГУО ШУ господин ЯН СУН. На всички победители генерал ФЪН ЮЙ СЯН лично връчил по един меч.
По-късно ученика на ГУО ЧАН ШЕН - ЦАО ЙЕН ХАЙ през 1929г. на ЛЕЙ ТАЙ в ХАН ЧЖОУ победил популярния тогава майстор ЛЮ ГАО ШЕН, заел първо място на ЛЕЙ ТАЙ в ШАН ХАЙ и бил награден от кмета на града ЧЖАН ЦЮН. Скоро след това един от близките ученици на ГУО ЧАН ШЕН - ГАО ЮЙ ЦИН, през 1933г. на Вторите Държавни Изпити по ГУО ШУ става шампион в двубоите, друг един ученик на ГУО - ГУО ЦЗИН ЧУН става също шампион в двубоите без оръжие и с дълго оръжие.
На 07.07 1937г. започва Японско - Китайската война. По това време ГУО ЧАН ШЕН си бил у дома в лятна почивка. Той не последвал войските на запад, а се затворил в дома си в продължение на 8 години. Водейки полугладно съществуване, той решил да не изкарва пари чрез сътрудничество с японските окупатори и на нееднократните предложения да отиде в тяхната щаб - квартира и да преподава МЯО ДАО той вежливо отказвал :"По-добре да умра, от колкото да стана презрян роб."
По време на антияпонската война ГУО ЧАН ШЕН реформирал ПИ ГУА ЦЮАН на основата на четирите принципа на ТУН БЕЙ ЦЮАН - скорост, живост, многоизменчивост и голяма дължина. След реформата ПИ ГУА ЦЮАН се преобразил, станал по-изразителен. На реформа била подложена и ФЪН МУО ГУН. След 1977г. ПИ ГУА ЦЮАН и ФЪН МУО ГУН често са били демонстрирани от учениците на ГУО ЖУЙ СЯН (по-малкия син на ГУО ЧАН ШЕН) ВАН ХУА ФЪН и ВАН ЧЖЪ ХАЙ, спечелили шест златни медала на Всекитайските дружески срещи за обмяна на опит. Освен това ГУО ЧАН ШЕН създава такива ТАО ЛУ, като "Втори комплекс с МЯО ДАО", "МЯО ДАО атакува копие", "ФЪН МУО ГУН".
ГУО имал много ученици, по - известни от които са :ЦАО ЙЕН ХАЙ, ГАО ЮЙ ЦИН, ГУО ЦЗИН ЧУН, НЮ ЦЗЯН ХУА, ЧЖАН ЦЮН ЧЖУН. Той има двама сина :по-големия ГУО ЖУЙ ЛИН е отличен боец, заместник председател на Цанчжоуската асоциация по бойно изкуство; по-малкия ГУО ЖУЙ СЯН е ректор на Цанчжоуският Институт по У ШУ, носител на званието "Най-добър преподавател по У ШУ в Китай", лектор в Цанчжоуската районна Висша Школа за високо спортно майсторство. След смъртта на ГУО ЧАН ШЕН синовете му продължават делото на баща си, разпространявайки наученото в 27 провинциални центъра в Китай, а също в Япония и Великобритания. Много хора пристигат в ЦАН ЧЖОУ да се обучават. Редица издания в страната и чужбина са публикували биографията на ГУО ЧАН ШЕН, неотдавна японското списание "БУ ДЖУЦУ" писа по повод реформирания от ГУО ПИ ГУА ЦЮАН, характеризирайки го като"изключително практичен боен метод с ураганна техника". Шанхайската, Централната, Гуандунската, Хъбейската, Сианската Телекомпания, а също и японската телевизионна програма "Запада и Азия" многократно са командировали свои представители в ЦАН ЧЖОУ за да снимат филма "Знаменитата школа ПИ ГУА ЦЮАН от древния град ЦАН ЧЖОУ".
Към края на житейския си път, ГУО ЧАН ШЕН се премества в ТИЕН ЦЗИН. На 16.09.1967г. на 71 години той умира от рак на хранопровода.


МА ИН ТУ


МА ИН ТУ (1898-1956). Неговия баща МА ЦЗЪ ЮЕН бил богаташ, имал 10 цина земя, обичал лова със соколи. МА ИН ТУ и неговия природен брат МА ФЪН ТУ на млади години заедно изучавали БА ЦЗИ ЦЮАН. По-късно двамата отиват в село ХУАН ЛУН ТАН и започнали да изучават ПИ ГУА ЦЮАН при ХУАН ЛИН БЯО. През 1924г. МА ФЪН ТУ, МА ИН ТУ, ЮЙ ГУО ДУН и МА СИН заедно отиват в ЧЖАН ЦЗЯ КОУ и се присъединяват към милитариста ЧЖАН ЧЖЪ ЦЗЯН. По време на Чжъли - Фънтиенската война командването на фънтиенската клика защитавало ТИЕН ЦЗИН и командващия чжълийските войски ФЪН ЮЙ СЯН не могъл да превземе града повече от месец. ФЪН ЮЙ СЯН свикал военен съвет и в момента в който взимали решение за не особено сполучлив план за действия, в палатката се втурнал МА ИН ТУ и се обявил за доброволец за атака. Той подбрал над сто изкусни бойци и сформирал отряд. Взел от стотината 18-те най-добри, раздал им по един маузер и алебарда и казал :"Ако не разбием врага, бих искал след това да погледна всеки в очите."
През нощта те атакували и охранителните войски се разбягали ,северо-западната армия влязла в ТИЕН ЦЗИН. МА ИН ТУ и неговия отряд били щедро възнаградени от ФЪН ЮЙ СЯН.
През 1928г. МА ИН ТУ получава предложение за работа в Централния Институт по ГУО ШУ в НАН ЦЗИН. Той преподавал там БА ЦЗИ ЦЮАН и става декан на Шаолинския Факултет. Същата година той взима участие в Първите Държавни Изпити и се класира на челно място. Заради своята безмилостна техника получил прозвището "МА ХЪН ЦЗЪ" - "Жестокия МА". Той силно се привързал към ГУО ЧАН ШЕН, станали много добри приятели. Двамата съвместно работили по установяването на формите в ПИ ГУА ЦЮАН и ФЪН МУО ГУН. В навечерието на войната с Япония, МА временно напуснал Института и станал инструктор в Гоминдановската армия. В провинция ШЪН СИ и ГАН СУ той сформирал отряд от алебардисти, воювал против японците, а през 1945г. след капитулацията на Япония се връща в ЦАН ЧЖОУ. ГУО ЧАН ШЕН препоръчал на сина си ГУО ЖУЙ СЯН да отиде и да учи известно време при МА ИН ТУ. През 1947г. МА се присъединил към войските на ФУ ЦЗУО И, но скоро преминал на страната на Народо - освободителната армия и предал Пекин без бой. След Революцията той се преселил в провинция ГАН СУ и през 1956 умира на 60 годишна възраст.

 

ЦАО ЙЕН ХАЙ


ЦАО ЙЕН ХАЙ (1903-1938) е родом от село ЛУ ЦЗЯ ЮЕН. Бил висок, с дълги ръце, тънка талия и силни крака. От дете обожавал У ШУ, на 15 годишна възраст напук на семейните увещания напуска дома си и се отправил към планината КУН ЛУН да изучава бойно изкуство. По пътя просил милостиня и след около месец се добрал до Великия Пролом в ШАН СИ, където един старец го склонил да се върне в къщи. Превъзхождайки околните по интелект, той започнал да се самообразова, на 18 години вече можел да разяснява и цитира древни текстове, можел да изписва едновременно с двете ръце красиви йероглифи. До днес жителите на селото съхраняват негови ръкописи.
На 19 години започнал да учи бойно изкуство при монаха ЛИЕН КОУ, а през 1928г. става студент в Нанцзинския Централен Институт по ГУО ШУ. Там срещнал ГУО ЧАН ШЕН и станал негов ученик. ГУО веднага забелязъл природния талант на ЦАО и тъй като разликата във възрастта им не била голяма те станали побратими.
ГУО за съвсем кратък срок успял да му предаде истинскита същност на ТУН БЕЙ, ПИ ГУА и МЯО ДАО. Двамата често провеждали приятелски схватки. Когато навършил 20 години, ЦАО бил известен вече като "ЦАО ШАН ФЕЙ" - "Летящия над тревата", което красноречиво говори за скоростта на неговата техника.
На 16.10.1929г. губернатора на провинция ЧЖЪ ЦЗЯН - ЧЖАН ЦЗИН ЦЗЯН построил платформа и организирал ЛЕЙ ТАЙ. В двубоите взели участие отбори от няколко провинции и четири града, общо били над 300 участници. ЦАО ЙЕН ХАЙ също бил сред тях. На платформата бил нарисуван кръг с диаметър 9 метра, в рамките на който трябвало да протичат схватките. Състезанието протекло в два етапа - демонстрации и двубои, реда на участие бил теглен чрез жребий, за падането от платформата се считало за поражение, в три срещи трябвало да спечелят поне две за да продължи участника.
Двубоя между ЛЮ ГАО ШЕН и ЦАО ЙЕН ХАЙ привлякъл най-много зрители. ЛЮ ГАО ШЕН бил родом от СЯН ЯН, провинция ХЪБЕЙ, 55 годишен, началник на охраната на Шанхайския универмаг "Sincere" собственост на фирма "Вингон" и се славел като един от "Тримата ЛЮ от Шан Хай" (ЛЮ ГАО ШЕН, ЛЮ БАЙ ЧУАН и ЛЮ СЯО БИЕН). Преди да пристигне в ХАН ЧЖОУ, той преминал през СИ АН и си спечелил слава на боец от висока класа, след лично се разправил с главатарите на няколко местни банди. На демонстрацията в Нанцзинския Институт по ГУО ШУ, той показал завидни умения в изкуството на "Желязната ризница". Бил до толкова уверен в абсолютната си победа над всички участници, че донесъл със себе си два сандъка,с които да отнесе наградата от 5000 даяна, предвидена за победителя. Учениците му устроили тържествено посрещане на Северната гара в ШАН ХАЙ, навсякъде се разнасяли бурни аплодисменти. Слизайки от влака, ЛЮ попитал кой е дошъл да се състезава - студенти или преподаватели? Отговорили му - студенти. "Хм, че каква сила на удара има пък един студент?!" - промърморил недоволно той. Като научили за неговото участие, много от сътезателите се отказали.ЦАО ЙЕН ХАЙ също бил доста притеснен .Но ГУО ЧАН ШЕН му казал :"Всеки стил може да бъде победен, само скоростта е непобедима" - имайки пред вид качествата на ЦАО. "Представи си, че риташ дървено колело, удряй с крака, по-добре той да те набие, от колкото предварително да умреш от страх!" - добавил ГУО.
22.10, състезание в трета група, първия бой бил именно между ЦАО ЙЕН ХАЙ и ЛЮ ГАО ШЕН. В началото на боя, ЦАО искал да победи, използвайки "ЦЗИ БУ ГОУ ЦЗЪ" - прийом, характерен за ТУН БЕЙ ПИ ГУА. Но, уви, ЛЮ не само че не паднал, ами ЦАО усетил как му изтръпнал целия крак с който бил ритнал ЛЮ. ЦАО отстъпил две крачки, ЛЮ го последвал и веднага проличало, че ЛЮ не се движи добре. След 10 секунди, той започнал да се задъхва, ЦАО нанесъл ДЪН ТУИ, но ЛЮ му хванал крака с две ръце и започнал да го притиска. ЦАО подскочил и с другия крак подсякъл ЛЮ и го съборил. Но последния не се признал за победен, казал че това е само подсечка. Решили да продължат схватката. Още в първата секунда на началото на продължението на боя, в момента в който ЛЮ повдигнал длан за атака, видял ЦАО мълниеносно да се завърта около оста си. В следващия миг ЛЮ лежал по гръб. Надигайки се с мъка и плюейки кръв, той промърморил :"Не мислех, че ще загубя от такъв младок. "ЦАО попитал :"Учителю ЛЮ,този път загубихте ли или не? "ЛЮ признал, че е загубил. На следващия ден вестниците поместили статия със заглавие "ЦАО ЙЕН ХАЙ отключи с трясък железните врати на ЛЮ, зад тях обаче нямаше нищо особено".
До края на състезанието така и никой не успял да победи ЦАО. Срещу чистотата на техниката му и скоростта, с която той я прилагал никой не успял да противопостави нищо. На всичко отгоре, по-нататък състезанието било опорочено от подкупени съдии и други организационни проблеми. В крайна сметка, наградили ЦАО само с 550 даяна и сребърен щит, връчен от Китайската Спортна Асоциация.
В знак на благодарност, ЦАО купил на ГУО ЧАН ШЕН немски златен часовник, модна вещ за времето си.
Скоро се провели ЛЕЙ ТАЙ в ШАН ХАЙ. ЦАО отново победил всички. Славата му се прочула на длъж и шир, губернатори се надпреварвали да го канят за инструктор. ЦАО станал инструктор и адютант на свитата на губернатора на провинция ЧЖЪ ЦЗЯН - ЧЖАН ЦЗИН ЦЗЯН. През 1937г. той се преместил от ХАН ЧЖОУ в ЛУ ШАН, провинция ЦЗЯН СИ и станал инструктор първи клас на офицерите от сухопътните войски. През есента на 1938г. в резултат на болест той внезапно починал в ЛУ ШАН.

ГУО ЦЗИЕН ВЕЙ


ГУО ЦЗИЕН ВЕЙ (1916-1987), по прозвище ЦЗИН ЧУН бил родом от ЦАН ЧЖОУ. Известен майстор по ТУН БЕЙ ПИ ГУА, един от най-добрите ученици на ГУО ЧАН ШЕН, приживе неколкократно е изпълнявал длъжността зам.председател на Цанчжоуската Асоциация по бойни изкуства.
На 8 години започва да тренира, първоначално учил ЙЕН ЦИН ЦЮАН при ЯН САН. След началото на японската окупация на Манчжурия, по препоръка на своя чичо ГУО СИ ШАН постъпил в Нанцзинския Институт по ГУО ШУ. Там станал ученик на ГУО ЧАН ШЕН, учил при него ТЕН БЕЙ и ПИ ГУА. Имал отлични природни данни, на ръст бил около 1.80м.,с тънка талия и силно тяло. Скоро станал един от най-добрите студенти в Института. През 1936г. се състоял закрит турнир в Института. В Пекин тогава живеел известния преподавател по БА ГУА - ЛЮ ГУАН КУЙ, владеел ЦИ ГУН, "Желязната Ризница", също така можел да нанася удари по уязвимите точки в човешкото тяло, в схватка често използвал смъртоносни прийоми. Дошъл в Централния Институт и заявил, че иска да премери майсторство с колегите преподаватели. Ректора ЧЖАН ЧЖЪ ЦЗЯН имал информация за този човек, принципно нямал нищо против, но евентуално поражение на преподавател он Института би оказало лошо влияние върху името на школата, така че, предложили на ЛЮ да преподава там срещу заплащане от 60 даяна месечно, каквато била ставката. Но той настоявал за двубой. Ръководството се обърнало с молба към ГУО ЧАН ШЕН, ако е възможно неговия ученик ГУО ЦЗИЕН ВЕЙ да се изправи срещу ЛЮ ГУАН КУЙ. От начало ГУО ЧАН ШЕН отказал, казвайки, че на ГУО ЦЗИЕН ВЕЙ му предстоят държавни изпити, а и не му достига майсторство, но след това поразмишлявайки малко се съгласил.
В началото на боя, точно когато двамата противници се поздравявали, неочаквано ЛЮ ГУАН КУЙ, без да дочака началото на съдийския сигнал се хвърлил напред и ударил с длан. ГУО ЦЗИЕН ВЕЙ инстинктивно тръгнал срещу удара, използвайки движението ГУА, ЛЮ се оказал зад гърба му, моментално ГУО се завъртял и нанесъл удар в ребрата на ЛЮ. Последния отлетял на два метра и се строполил. ЛЮ пребледнял и с неимоверни усилия се изправил за да продължи боя. Но този път вече с пълна сила проличала неговата безпомощност пред мълниеносните движения на ГУО, чиито удари били подобни на порой или силна градушка. ЛЮ едва успявал да избягва атаките и накрая съвсем грахнал, съдиите естествено прекратили схватката поради явното превъзходство на ГУО. Изгаряйки от срам, ЛЮ събрал багажа си и напуснал Института.
ГУО ЦЗИЕН ВЕЙ станал много известен след този случай. Скоро се състояли ЛЕЙ ТАЙ в НАН ЦЗИН. Имало вече разделение на категории. Двамата ученици на ГУО ЧАН ШЕН - ГАО ЮЙ ЦИН и ГУО ЦЗИЕН ВЕЙ се оказали в една категория. Правилата гласяли, че по-лек състезател може да се бие в по - тежка категория, но не и обратното. ГУО минал в по - тежката категория, което говори ясно за неговата увереност. Логично той станал шампион. В двубоите с дълго оръжие той спечелил срещу ЛЮ ЦЗЪН ФУ, останал на второ място. ЛЮ бил известен с това, че наследил семейното умение на боравене с тояга наречена "Ароматна свещ".
На платформата всички участници обличали предпазни средства и шлемове, в ръце държали дълги тояги, имитиращи копия. В началото ГУО открил лявата си страна, очаквайки атака. ЛЮ атакувал мушкайки левия крак на ГУО и тогава ГУО използвал прийома от МЯО ДАО "Срязване и прилепване към тоягата", направил крачка напред, косо отбивайки тоягата на ЛЮ. Последния забелязвайки това, отдръпнал тоягата си и отново мушнал с нея в дясното коляно на ГУО. ГУО отстъпил вдясно и отбил атаката, след което използвайки прийома от ФЪН МУО ГУН "Стареца цепи дърва" ударил по шията ЛЮ така, че онзи се строполил като отсечено дърво. Естествено ГУО бил обявен за победител. Освен това той станал шампион и в двубоите без оръжие, за което бил награден от ректора на Института по ГУО ШУ - ЧЖАН ЧЖЪ ЦЗЯН с меч.
ГАО ЮЙ ЦИН също станал шампион по САН ДА в своята категория. Успеха на двамата ученици на ГУО ЧАН ШЕН бил отразен от местната преса.
През 1937г. започнала антияпонската война. ГУО ЦЗИЕН ВЕЙ бил командирован в полицейското училище в ЧУН ЦИН като инструктор по У ШУ. С препоръките на г-н ЧЖАН ЧЖЪ ЦЗЯН той е приет във Военната Академия "ВАМПУ". След дипломирането си бил разпределен в 30 Гоминдановска Армиякато командир на батальон, по-късно става зам. командир на полка. През 1948г. доброволно се предава заедно с командването на НОАК и бил разпределен да учи в Централен Институт по Държавно Строителство. След дипломирането си бил разпределен в окръг ЮН НИЕН, провинция ХЪБЕЙ.
През 1945г. връщайки се в ЦАН ЧЖОУ след победата над японците, преди да навести майка си той се отправил при наставника си ГУО ЧАН ШЕН.
ГУО ЦЗИЕН ВЕЙ тренирал няколко десетилетия, всеки ден започвал в ранни зори, не го спирали нито дъжд, нито вътър.След революцията той многократно участвал на всекитайски и провинциални спортни събития.на едни от последните ЛЕЙ ТАЙ неговите ученици заели първите места. След кратко боледуване,ГУО ЦЗИЕН ВЕЙ умира на 01.11.1987г. на 71 години.


 

Автор: ГУО ЖУЙ СЯН

 

 

Начало

iro.gif (4503 bytes)