"УДИВИТЕЛНОТО Е СРЕД НАС ! " - БЕСЕДА ЗА "ЧУДЕСАТА" С АНДРЕЙ МИЛЕНЮК


iro.gif (4503 bytes)

iro.gif (4503 bytes)

 

 

 

 

 

 

 

"УДИВИТЕЛНОТО Е СРЕД НАС ! " - БЕСЕДА ЗА "ЧУДЕСАТА" С АНДРЕЙ МИЛЕНЮК


В "Деня на Тай Цзи Цюан", който се честваше в Москва за трети път и в който любителите на това бойно изкуство празнуват рожденния ден на легендарния му основател - Чжан Сан Фън, се състояха демонстрации, в които взеха участие много известни майстори по У ШУ. Някои присъстваха на събитието инкогнито. Сред тях беше Андрей Миленюк, майстор в стиловете У и Ян, ученик на знаменития Чжоу И. Миленюк е обиколил почти цял Китай и се познава лично с все още живите легенди на Тай Цзи. Успях да открия Андрей сред гостите на празника и да му задам няколко въпроса за явните и тайни чудеса на Тай Цзи…

 

 


"Първи въпрос - по повод китайските майстори… Много идват в Русия, много провеждат семинари… Според вас, тези хора реални майстори ли са и на реални неща ли обучават? Среща ли се такова съчетание, когато човек е майстор и същевременно обучава точно на това, което умее? Известни ли са ви такива примери към днешна дата в Русия? Има ли у нас такива китайци?


"У нас - не знам! Не съм чувал някой от истинските майстори постоянно да живее в Москва и въобще в Русия. Иначе има много приходящи от Китай. Не е толкова просто да поканиш големите майстори където и да било за дълго време, на тях им е добре там където си живеят. Разбира се, възможно е да се уговори някои да дойде, но за това освен финанси, преди всичко е необходимо тук да го посрещнат вече подготвени хора! Крайно нерационално е да се обучаваш например при Ван Пей Шън на елементарна координация при изпълнение на движенията, къде да поставиш крака и къде ръката! При него трябва да учиш след като си овладял базовата техника и да изучаваш неща, каквито при друг едва ли ще научиш! И това важи с пълна сила за всеки китайски майстор и за всяка китайска школа! В началния стадий можеш да учиш при всеки инструктор, който може да ти даде реални базови умения. Има неща общи за всяка една школа по У ШУ и има пропуски в базовата техника, неприемливи за нито една школа, дори в нейните разклонения!
Ако не се усвои базата, това ще се отрази пагубно върху бойната практика. Да речем например, че практикуващия е с крива осанка, тогава няма да може правилно да изхвърли силата, ще действа само с ръце, поради което и движенията му са слаби.


"Чувал съм, че се занимавате с китайска алхимия? "


"Да, като историк провеждам изследвания в тази област, не само от историческа и теоритична гледна точка, но практическа, даже неотдавна проведох кратък курс по "безсмъртие" в Пекин . "


" Това е интересно, разкажете нещо повече… Това означава, че един вид сте станали безсмъртен ?! "


"Глупости, за това не ми стигна времето, нашия учител - ученик на знаменития майстор Ван Ли Пин, изказа искрено съжаление за това, че не можах да остана поне още един месец, тогава обезателно щях да се върна в родината с " детенце " - безсмъртен зародиш, обезпечаващ автономно съществуване приживе и след смърта. Много ми беше интересен този курс, бях и преводач и практикуващ… Едва там започнах да разбирам реалния смисъл на даоската алхимична терминология, започнах да умея нещичко и на практика, между другото, това действително би могло да има връзка са Тай Цзи Цюан. Има сума ти неща, за които може да се пише и говори, но не преминеш ли практическия курс е изключително трудно да разбереш какво реално се крие зад термините…"


"Тоест, нужно е всички тези сложни теории да приложиш на практика върху себе си ? "


"Да, така е и това трябва да става задължително под ръководството на майстор ! Например в този курс в Пекин майстора много помагаше.
Той използваше "Дай Гун" пренос на своето майсторство към ученика, директно предаване. "


"Какво е това ? "


" Това е когато майстора транслира дадено състояние или умение към теб и ти чувстваш това в себе си, започваш да получаваш знанието направо от учителя. След което, ако продължиш да се занимаваш, това, което майстора ти е предал се активизира и се превръща в твое собствено умение, майсторство.
Да речем, той може да ти "отключи третото око" и ти действително ще "виждаш" с него, но само известно време. Но ако искаш самия ти да си имаш "трето око" и да си го ползваш по желание, трябва да тренираш по специална методика, която майстора евентуално ще ти даде. "

 

 


" Излиза, че умение, знание, информация и прочие се предават директно от учител към ученик ? Това е може би някаква езотерическа традиция, отвъд словото ? "


" Има цяла класификация на видовете директно предаване. Освен "Дай Гун", има и други способи за транслация, пренос на информация.
Понякога учителя създава особен вид поле, за да осъществи транслацията, но може и да не го направи.
Има още много разновидности, за които е много трудно, а и не винаги възможно да се говори. "


"Защо ? Защото всичко това е езотерика, за която не може да се говори с думи ?! "


"Да, трудно е да се разкаже за това с думи… но не е само там проблема… Ще го кажа просто: когато получих тези знания, ме посъветваха да не ги разпространявам.
Проблема е в това, че на обикновения човек тези знания могат да се отразят много положително, но и много отрицателно. Имам една позната, "даоска вещица", както я наричам аз, та тя може всички ваши органи да проецира на дланта си и по този начин прави диагностика. Когато правеше диагностика на племенника ми, наблюдавах следната картинка: "вещицата" чертае с пръст по дланта си, а племенника ми в другия ъгъл на стаята реагира спонтанно с разни части на тялото си, на моменти потреперваше като при треска…"


"Но човек с такива способности би могъл и да навреди някому ?! "


"Естествено, ето защо всички тези умения са доста "двуостри "! За някои моменти от практиката въобще ми забраниха да говоря…
В Китай и до ден днешен има майстори на много високо ниво. Когато пристигнах в Китай, бях свидетел на такъв случай: в парка, недалече от нашия институт, намериха труп. Дълго гадаха лекарите, каква е причината за смърта му, докато не се появи един дядо, погледна трупа и каза : "Майстор по Ци Гун го е убил, ето вижте тук тази синя точка. "И такива истории не са рядкост.


"Има ли учители, които да учат на такъв вид владеене на енергията, може ли човек да иде в Китай и да се учи на такова нещо или всичко това е закрито ? "


" Трябва да знаете към кого да се обърнете, трябва някой да ви представи, препоръча, няма открит достъп до такива хора. "


" При такъв учител не можеш просто така от улицата да се изръсиш ? "


" Може разбира се да се опитате, но трябва поне китайски да знаете добре."


" А тези учители, които пристигат в Русия, умеят ли такива неща ? "


" Някои от нещата, които владееше Шъ Мин, ги владее неговия ученик - Виктор Сяо и моя учител Чжоу И, който всяка година пребивава за известно време в Москва. Скоро той ще стане на 80, учил е при знаменития майстор У Ту Нан, който е владеел "Лин Кун Цзин " - пространствена сила. Тази сила владеят приемния син на У Ту Нан - Ма Ю Цин. Маса невероятни неща владее и Ван Пей Шън. "


" А кой е Ван Пей Шън ? "


" Цял Китай го знае. Известен майстор на стила У Шъ Тай Цзи Цюан, един от реалните тай цзи-бойци, който през живота си е удържал безброй победи над всевъзможни бойци. Сега е на 86 години. За съжаление, неотдавна той получи травма, по време на земетресение от покрива на къщата му падна керемида и го удари по главата. Ако керемидата беше паднала по права линия, сигурно щеше да го убие, добре, че преди това е рикоширала…А майстор Ван така и не отиде в болница, почти щеше да се парализира, имаше силно сътресение на мозъка, но той си е инат, вика : " Аз се занимавам с Ци Гун, Ци гун-а ще ме излекува !"


" Защо се е случило това с него, та нали е майстор по бойни изкуства ?! "


" Керемидата няма дух и енергия, много трудно е да забележиш приближаването и. "


" А кой има дух и енергия ? "


" Човек, животно. Когато някой се прокрадваше зад майстор Ван, той винаги го усещаше, човека има " живо Ци ".
Например, същия този Ван Пей Шън, когато в Япония решили да го издебнат от засада, пръснал в главата на един каратист някакъв стол и успял да го хване за ръката и да го хвърли. А последния го е нападнал тайно в гръб. Японците си падат по такива номерца ! "

 


" Тази история силно ми напомня " Седемте самураи " на Куросава. Помните ли епизода, когато набираха самурайския отряд и всеки кандидат го проверяваха по подобен начин ? "


" Да. За японците може би такива проверки са добри, за китайците това е липса на вежливост и не съответсва на ритуала за поведение " Ли " и войнската добродетел - " У Дъ ".
На Ван Пей Шън до ден днешен му предлагат много изгодни оферти за семинари в Япония, но той повече не стъпи там. Знаете за знаменитата школа - Шоринджи кемпо - японския Шао Лин. Когато през 70-те години те пристигнали в Китай за да демонстрират своето страшно изкуство и да проверят дали са останали още живи майстори в Китай. Организирали "дружески срещи ". И макар че Ван Пей Шън бил на повече от 60 години, той излязъл на дървения мост - " Лей Тай ". Никой от японците не могъл да стои на краката си повече от няколко секунди. След което изпратири списание на майстор Ван, където в статия посветена на тези боеве, той бил споменат като " елмазния архат " . Революционно събитие за Япония - официално да признаят, че китайските майстори са по- силни от техните ! "


" Ако човек може да манипулира така със своята енепгия - да изцелява или да убива…Излиза, че това е магия едва ли не на високо ниво ?! "


" В родословното дърво на Тай Цзи Цюан е имало цяла плеяда от майстори, които са владеели тази " магия ", както вие я наричате. По-късно, когато такива се броели на пръсти, обявили че това е фалшификация, че няма такава сила… Но китайците са дяволски практични хора, та за това никога няма да им дойде на ум да изобретяват специален термин за нещо, което никога не е било ! Напомням ви, че китайския език - това са картинки, отразяващи реални събития и вещи от живота, дори абстрактните понятия в китайския език си имат реални "картинки ", изобразяващи реални неща! Така, че щом съществуват такива йероглифи, обозначаващи този вид сила - " Лин Кун Цзин " - значи такова нещо най-малкото е съществувало!

 


" Страшно интересно ми е ! Разкажете ми повече…Знам, че има няколко термина, обозначаващи този вид сила - " Ци " - в Китай, " Прана " - в Индия, " Ки " - в Япония, " Лунг " - в Тибет… Доколко тези понятия са сравними, не сте ли провеждали сравнителни изследвания, не става ли въпрос за едно и също нещо ? "


" Това е дълъг разговор. Общото е много, особено що се отнася до практическата страна на въпроса. Китайците имат три понятия, три първоначала : "Цзин " - семе, " Ци " - енергия и " Шен " - дух. С тях е и свързано действието на "пространствената сила " - Лин Кун Цзин. Има трактати за Лин Кун Цзин, има и методика, по която тази сила да се овладее. Има хора и до ден днешен, у които тази сила се проявява ! Друг въпрос е, че последните много трудно споделят за подобни неща. До колкото ми е известно, в Англия китайския майстор Пол Дун преподава нещо от сорта на Лин Кун Цзин, казват че и в Америка има такъв китаец, възможно е да се срещнем с тях. В Китай - това е майстор Ма Ю Цин и други. "


" Какво е " Лин Кун Цзин " ?


" Пространствена сила ".


" Сила за въздействие от разстояние ?! "


" Да. Когато навремето са били живи последователите на Ян Лу Чан, такива майстори е имало повече. Но после започнали да се крият един от друг, не преподавали това на учениците си. От малкото майстори, които са все още живи трябва да се "извличат " тези знания, за сега все още има такава възможност! Нашето изследователско общество " Тай Цзи " предприе редица срещи с подобни майстори. Като резултат - имаме преки свидетелства за реалността на такива умения. Сега имаме и контакти и купища с информация, която предстои да бъде обобщена, изпробвана на практика и представена евентуално на по-широка публика. "

 


" А вие усещали ли сте върху себе си тази сила ? "


" Когато се срещнах с Ма Ю Цин и се опитах да си "изпрося " демонстрация на Лин Кун Цзин, той ми каза че за да се демонстрира тази сила, трябва да има реален бой и противника трябва реално да напрегне всички свои сили - само тогава може да се приложи Лин Кун Цзин. "

" На разстояние ?! "


" Да, на разстояние. Той отначало шикалкавеше, но после като го попитах " Пише в речника ви , че наработката на Лин Кун Цзин става на основата на три сили : " Гу дан " - вибрационна сила, " Кун Цзин " - празна сила, и "Ли Цзин " - сила на отдалечаването. За първите две имам представа, но за третата нито съм чувал нито виждал ! Тогава той ми каза : " Давай, удряй ! ". Почнах да го удрям с юмрук в корема, а той правеше почти незабележимо действие с един пръст, след което моя юмрук летящ към корема му по необясним начин се оказваше над рамото му. От корема до над рамото и доста встрани от главата му - това си беше доста разстояние, при все че бях на дистанция един прав удар с юмрук, но дявол да го вземе, той всеки път без да ме докосва променяше траекторията на удара ми ! Докато участваш в това, чувстваш нещо като изкривяване на пространството…не мога да ви го обясня.
Майстор Ма ме виждаше за първи път тогава и говори за всичко това твърде неохотно. Едва след като прекарахме вместо един час - четири часа заедно в ресторанта, се разделихме като истински приятели. А той по принцип си е такъв - не допуска до себе си много хора."


" А кой е неговия учител ? "


" Неговия учител е У Ту Нан. А У Ту Нан се е учил при основателя на стила У и при внука на Ян Лу Чан - Ян Шао Хоу. "


" Знам, че в Русия съществува напълно реална школа по Чен стил, има ли реален Ян и У ?! "


" Всеки стил е раелен, просто много хора обръщат повече внимание на оздравителния аспект, тъй като не познават спецификата на водене на бой в Тай Цзи. Това се отнася и за стила Чен, често неговите движения ги изпълняват в маниер свойствен за други школи, но това не е " реален Тай Цзи Цюан " ! Стила Чен е доста по-дълбок и по-ефективен ! Има майстори, които преподават стила Ян и може да ви се стори , че това е оздравителна гимнастика. Какво може и какво не адепта на тези стилове - външно не личи ! Искам да ви кажа, че истинско бойно изкуство ще научите най-вече при тези, които не излагат като на пазарна сергия своите методи на бой ! Освен това, истинския Тай Цзи Цюан е неотделим от понятия като нравственост и войнска добродетел. Що се отнася до стила У , то той е създаден на базата на малкоамплитудната скоростна форма на стила Ян, чисто бойна форма. Там се спазват всички принципи на Тай Цзи, но например всичките 84 движения се изпълняват за две минути, това е норма. Исторически погледнато, всички стилове на Тай Цзи са били изначално бойни ! Ян Лу Чан не случайно е получил прякора си "Непобедимия " , пребил е всички от силни по-силни бойци в столичния регион по онова време ! "


" Какви стилове практикувате вие ? "


" Стила У и малкоамплитудната бърза форма на стила Ян.
Бързата форма - това е истинския Ян, истинското Тай Цзи. Бавната форма е много важна, но тя е тренировъчна. Тя е нужно за да се научите на отпускане, важна е за психиката - крайъгълния камък на боя е здравата психика !
Бавната форма ви учи да виждате движенията на противника като на забавен каданс. За такъв човек в боя няма изненади.
Има моменти в бавната форма които ви се струват чисто оздравителни. Разбира се това е вярно, но е станало ясно след като са работили по първото и предназначение - боя !
Така също има принципи, без които Тай Цзи не е Тай Цзи - например " с мекота да преодоляваш твърдото ". Ако с твърдост ще преодолявате твърдото - това е друга школа !
Според легендата, Чжан Сан Фън преобърнал " с краката на горе " принципите на Шао Лин. Не е въпроса дали товае истина или не - важна е идеята - по-ефективно се неутрализира противника чрез отпускане, а не чрез стягане .
Ето защо казват, че майстора по Тай Цзи е като " мокра връв " - винаги се изплъзва. "


" А къде в Москва човек може да се занимава с истинко Тай Цзи, провеждате ли занятия ? "


" Да, само лятно време прекъсваме официалните тренировки, а от септември тренираме в Двореца на детския спорт, метростанция " Площадь Ильича ".
Имаме две групи - начинаещи и напреднали. Всеки може да дойде. А принципно нивото на школите по Тай Цзи в Москва значително се е подобрила в сравнение с десетина години назад. "


" Благодаря ви много за отделеното време ! "


 


Провел интервюто: Николай Матюшин

 

 

Начало

iro.gif (4503 bytes)